måndag 13 maj 2013

Nya möjligheter för våra främsta pedagoger

Äntligen öppnas dörrar och skapas nya möjligheter för att behålla och ta tillvara på framgångsrika lärare i undervisning, samt stimulera till kompetensutveckling utöver vad som fordras för den egna arbetsuppgiften.

Regeringen har beslutat om en reform för karriärvägar inom skolan som innebär att kommuner kan inrätta två nya typer av tjänster. En för lärare som visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och med starkt intresse att utveckla undervisningen, och en annan för särskilt framgångsrika lärare med forskarutbildning.

För Vimmerbys del så erbjuds statsbidrag till löneförstärkning med 5 000 respektive 10 000 kr/mån till högst sju stycken tjänster från 1 juli 2013, och en stegvis ökning till cirka 15 tjänster 2016. Det motsvarar var tionde tjänst för våra 150 lärare med pedagogisk högskoleexamen räknat på grundskolan och gymnasiet. Reformen gäller alla skolformer utom förskolan.

Min förhoppning är att vi ska kunna gå fram i en sådan fart att detta blir verklighet i Vimmerby tidigt 2014. Förvaltningen kommer givetvis få ett formellt uppdrag. Det var mycket kort tid mellan de officiella villkoren och ansökningstiden för att hinna med till den 1 juli 2013, men nu kan vi förhoppningsvis dra nytta av andra kommuner som är före oss i spåret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar